Aanmelding en traject diagnostiek

Verwijzing

Voor u uzelf aanmeldt voor psychodiagnostiek, heeft u een gesprek gehad met uw huisarts of behandelaar voor een verwijzing. Dit gesprek is vastgelegd in een verwijsbrief. Heeft u geen verwijsbrief, dan kunt u zich niet aanmelden.

Screening

U belt ons tijdens het telefonisch spreekuur op maandag van 8.30 tot 9.30 uur. Onze contactgegevens vindt u hier. Tijdens het telefonisch spreekuur wordt uw hulpvraag besproken.

Let op! Wanneer er alleen sprake is van een diagnostiekvraag zonder behandelvraag, kan de verwijzing niet worden aangenomen.

Intake

Na de telefonische screening wordt een eerste intakegesprek gepland. Tijdens dit gesprek wordt dieper ingegaan op de klachten en de hulpvraag.

Adviesgesprek

Na het intakegesprek wordt een nieuwe afspraak gemaakt voor het adviesgesprek. Hierin wordt verteld hoe het onderzoekstraject verloopt. En de onderzoeksvragen worden besproken. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar classificerende vragen, zoals of er sprake is van ADHD of een autisme spectrum stoornis (ASS). We bespreken ook wat u graag over uzelf zou willen weten. Dus bijvoorbeeld waarom u steeds weer over uw eigen grenzen heengaat? Of waarom het u niet lukt om een studie af te ronden? Of hoe het komt dat u u altijd maar onrustig of gespannen voelt? Vanuit deze persoonlijke vragen, wordt gekeken welke onderzoeksmiddelen u moet inzetten om uw vraag te beantwoorden.

Diagnostiek

Het verschilt per onderzoeksvraag, hoeveel diagnostiekconsulten worden gepland. In de regel duren diagnostiekconsulten 120 minuten per gesprek. In het eerste diagnostiekgesprek wordt uw levensgeschiedenis besproken aan de hand van een uitgebreide anamnese. Ook worden de onderzoeksvragen definitief gemaakt. De onderzoeksmiddelen kunnen bestaan uit vragenlijsten, interviews, tekeningen of testen. Vaak is er ook een hetero-anamnese nodig. Een hetero-anamnese is een gesprek met u en iemand die u goed kent. Zo krijgen we vanuit verschillende bronnen informatie over wat helpt in het beantwoorden van uw onderzoeksvraa

Teruggavegesprek

Is alle informatie verzameld, dan maakt Spelenderwijs een onderzoeksverslag. De uitslag hiervan wordt in drie gesprekken teruggekoppeld. Hierbij wordt stilgestaan bij de beantwoording van de onderzoeksvragen en wat het diagnostiektraject mogelijk voor inzichten of veranderingen teweeg heeft gebracht. Daarnaast wordt er een behandeltraject opgestart. Dit kan bestaan uit psycho-educatiegesprekken gericht op de uitslag van het onderzoek of de inzet van een behandeltechniek gericht op een specifieke behandelvraag. Het kan zijn dat na het diagnostiektraject een bepaalde behandeling wordt geïndiceerd die Spelenderwijs niet aanbiedt. Is dit het geval, dan wordt samen met u gekeken bij welke praktijk of instelling u het beste terecht kunt. In de eindbrief, die Spelenderwijs naar uw huisarts stuurt, wordt dit advies opgenomen. Uw huisarts kan dan een verwijzing schrijven.